Mergeţi cu bine şi cu sănătate în vremurile care vor veni !!!
(Urare getică străveche, primită prin comunicare astrală la Şinca Veche în anul 2001)

...Este blogul unui om care a ascultat mai degrabă de păsările care i-au cântat la ferestre... de florile care i-au crescut în fața ochilor, dimineață după dimineață, de norii care i-au vorbit despre libertate necuprinsă, de îngerii care i-au vorbit întotdeauna despre Moșii pământurilor străvechi și despre tainele ascunse ale omului mereu căutător în trecuturile sale, în prezentul său și în viitorul către care se îndreaptă cu încredere, străbătând valurile eternităților...



Roagă-te, mulțumește și taci.
Ajută și taci.
Dăruiește și taci.
Taci și taci.

(adaptare din articolul prezentat de

miercuri, 22 octombrie 2008

Filozofia este arta de a intelege viata...

Da...
Dispretuirea filozofiei este la noi o tara comunista. Gandirea omului fara cultura, caruia i s-a explicat ca filozofia nu e buna la ceva, nu-i pune mancare in farfurie..
In tarile vestice, este o nebagare in seama, tot o lipsa a omului fara cultura, dar din alta cauza, caci lui i s-au exacerbat doua 'mituri': ale omului liber (chiar sa si stea!!) si ale afacerismului (varianta vestica a romanescului 'a te afla in treba' - oricare, doar bani sa iasa).
La noi a fost generalizata gandirea celor care fac o ciorba lunga, caci asa era in saracia omului cam puturos... Nu il invata nimeni sa fie alert, sa-si caute priceperea, sa fie vrednic... sa invete de la cei din jur - daca nu de la o scoala... A facut-o mai tarziu, vrand-nevrand...

Nu dispretuiesc filozofia, si nici nu folosesc formule care dovedesc ca altii au facut-o si eu, care nu m-am aplecat asupra unor lucruri, le folosesc doar pentru ca nu am inteles bine sensul lor. Poate altii au facut-o pentru ca nu au vrut ca cei din jurul lor sa se dezvolte si sa fie puternici la randul lor. Asa s-a petrecut si cu miturile, legendele si povestile.
Lumina a fost tinuta sub obroc. Si mai este inca...
Am dispretuit, la randul meu, masonii: dar nu i-am mai dispretuit cand mi-am dat seama, citind dupa revolutie, ca ei fac in primul rand un lucru: studiaza miturile, legendele si povestile popoarelor. Poate ca ei s-au ascuns doar de religie, care considera ca tot ceea ce nu este din Biblie este barbar, necredincios, pierzandu-ne radacinile. Fiecare sistem cu tarele lui...
Dar fiecare are si partea sa buna. Am intelege mult mai multe, daca libertatea ar fi mai mare. Dar poate ca nu a venit inca timpul...

Marii povestitori s-au inspirat din mituri, legende si povestirile populare.
Si marii cercetatori, sa dau exemplu doar si numai istorici - Vasile Lovinescu s-a inspirat din initierile sale (central-europeana si tibetana) pentru a studia istoria dacilor. Si - chiar daca nu este cunoscut acest lucru - a facut-o cel mai bine.
J.R.R. Tolkien s-a inspirat din miturile finlandeze. Rezultatul a fost (este, ramane) fabulos...
Ce sa mai vorbim de Creanga, Eminescu, Ispirescu...

In felul nostru multi facem 'filozofie'. Chiar daca nu citim filozofie.
Cercetatorii in fizica, chimie, astronomie, fac multa filozofie.. Si ei stiu bine acest lucru... Pe undeva chiar a gandi - pentru unii - inseamna a filozofa. Chiar de curand cineva, pe comentarii la un site, mi-a spus ca filozofez prea mult... De fapt, mi-a facut un compliment, si chiar i-am spus asta (dar de atunci nu mi-a mai comunicat nimic !!!)
Cand traim, facem cam acelasi lucru... Dar dispretuim , pentru ca nu ne-am invatat sa pretuim omul ca atare, tot ceea ce poate face ei.
Vorbim de NLP, avem diplome in NLP si dispretuim filozofia...
Multi oameni spun despre NLP, cu dispret, ca este ... filozofie... (!!!)
Trist... dar or veni si vremurile cand de-asupra capului nostru vom vedea cu totii alte ceruri !!...

P.S. Am primit un citat din Platon:
"Homosexualitatea este considerata rusinoasa de barbarii care traiesc sub guvernari despotice, asa cum si filosofia este privita ca un lucru rusinos pentru ca, se pare, nu este in interesul acelor monarhi ca asemenea idei marete sa incolteasca in mintile supusilor lor” – Platon."

7.septembrie.2010
Filozofia este arta de a înţelege viaţa.
Dacă pornim de la un act de cultură - care poate să nu fie artă, ci poate doar o informare minimă sau dezvoltată în domeniul său - orice asemenea act de cultură poate însă să se sublimeze în procesul amplu de căutare a înţelegerii vieţii noastre.
Şi atunci devine artă.

2 comentarii:

Anonim spunea...

în ce opera a lui Platon putem regăsi acest citat? mersi mult, chiar aş avea nevoie să ştiu şi sursa...

Cristiana spunea...

Chiar nu ştiu, am căutat şi eu puţin pe Google, dar nu am găsit decât generalităţi. Dar nu am avut timp să caut decât vreo 2 pagini, am intrat cu toata propozitia - Filozofia este arta de a intelege viata, Platon - enter si se poate cauta mai mult... Succes !!!