Mergeţi cu bine şi cu sănătate în vremurile care vor veni !!!
(Urare getică străveche, primită prin comunicare astrală la Şinca Veche în anul 2001)

...Este blogul unui om care a ascultat mai degrabă de păsările care i-au cântat la ferestre... de florile care i-au crescut în fața ochilor, dimineață după dimineață, de norii care i-au vorbit despre libertate necuprinsă, de îngerii care i-au vorbit întotdeauna despre Moșii pământurilor străvechi și despre tainele ascunse ale omului mereu căutător în trecuturile sale, în prezentul său și în viitorul către care se îndreaptă cu încredere, străbătând valurile eternităților...



Roagă-te, mulțumește și taci.
Ajută și taci.
Dăruiește și taci.
Taci și taci.

(adaptare din articolul prezentat de

marți, 26 octombrie 2010

FATA DE MĂRITAT ŞI MASA CU COLŢURI !

Multe "vorbe" ale omului (nu numai la români, dar noi pe ele ni le ştim) nu sunt doar exprimări metaforice, ci au rădăcini deosebit de clare, referitoare la multe elemente ale cunoaşterilor din trecut, din vremurile când omul percepea realitatea tuturor celor văzute şi nevăzute. Apoi o astfel de percepţie s-a diminuat treptat pentru majoritatea oamenilor, rămânând însă înscrise în obiectele, casele, literatura orală, obiceiuri, "vorbe" din bătrâni: bătrânii ajutători din mijlocul aşezărilor umane, care la rândul lor le primiseră învăţătură, în ultima fază de existenţă a societăţilor stravechi, de la Moşii pământurilor - marii şi străvechii ajutători, învăţători şi aplicatori ai lumii.

Să analizăm exemplul actual.
Să avem în vedere că el este valabil şi în ziua de azi, nu numai în cazul fetelor tinere, ci şi în cazul femeilor gravide, apoi în cazul oricărui om bolnav, bătrân din familiile noastre. În condiţiile în care viaţa orăşenească oferă reducerea spaţiului necesar desfăşurării optime a vieţii fiecărui individ, când radiaţiile de tot felul, zarva omenească şi zgomotul rutier, murdăria şi mai cu seamă teama de viitor ne creează dezechlilibre grosiere şi subtile, fiecare om ar trebui să aibă grijă de analizarea şi înţelegerea unor obieceiuri din vechimi, foarte valabile în toate timpurile noastre. Tuturor.
De ce nu se permitea în trecut (azi am devenit insensibili la multe aspecte de care ar trebui să ţinem cont) aşezarea fatei de măritat la masă în dreptul colţului mesei?..
(Bine, putem ajunge şi la... Masa Rotundă a cavalerilor din vechime, care nu era numai democratic rotundă, ci avea valenţe speciale privind cunoaşterea profunzimilor universului în care trăim. Ne vom ocupa altă dată).
Răspunsul: colţul mesei formează un adevărat cuţit energetic, o prelungire, şi întretăiere a părţilor eterice a muchiilor, un loc de mai mare putere decât cea a unei simple muchii. Nici muchiile ascuţite nu sunt de neglijat din discuţie: iată de ce se spune că nu este frumos (de fapt: sănătos) să introducem cuţitul în gură. De altfel, ceea ce s-a numit "Codul bunelor maniere" nu este altceva decât o învăţătură de sănătate în familiile celor care au avut posibilitate să-şi perpetueze învăţăturile din trecutul familial, de care în mileniile trecute avuseseră parte toţi oamenii, în lume. Viaţa plină de vicisitudini, impusă de sclavie şi feudalismul dărâmător oamenilor săraci, a schimbat fundamental viziunea acestora asupra vieţii, creându-le şi întărindu-le dispreţul pentru viaţa celor bogaţi. Ajungând astfel să se dispreţuiască reciproc.
De reflectat şi de corectat, cred eu…
Omul cu energetica corporală în formare şi stabilizare, adică spre maturitate, dar de cele mai multe ori încă neajuns acolo - aşa cum este fata înainte de măritat, este afectat de un asemenea "cuţit" energetic, care ar veni cam în dreptul plexului solar, atunci cand omul este aşezat la masă. Practica folosirii unui asemenea loc (în dreptul colţului mesei) conduce la slăbirea puterii de funcţionare a plexului central, solar (numit şi chakra centrală), de importanţa cea mai mare pentru omul acestui timp. Practică care conduce la slăbirea puterii de muncă, precum şi diminuarea puterii de susţinere a mai multor sarcini consecutive.
Deşi pornită de la o cunoaştere pierdută, experienţa este păstrată în setul obiceiurilor încă mult timp după pierderea cunoaşterii concrete, prin intuiţia că "Aşa e bine!". Ar fi bine, de asemenea, să nu mai credem că asemenea obiceiuri pornesc din statistica primitivă a omului necunoscător: cine stă acolo se îmbolnăveşte mai uşor - deşi este un lucru care contribuie la perpetuarea obiceiului. Dar efectul nu este aceaşi lucru cu rădăcina.
Să credem că şi românii au astfel de cunoaşteri, să înţelegem că nu numai orientalii sau sau populaţiile indigene din Americi, Africa, Australia, etc., au cunoscut multe lucruri, căci noi înşişi avem o zestre remarcabilă de obiceiuri străvechi: tot atât de bune ca şi cele de peste hotare. Să ne universalizăm însă prin cunoaşterea experienţei altor popoare, să ne întărim cunoaşterile proprii prin informaţiile pe care le primim din direcţia altor popoare. Dar să nu permitem minimalizarea propriei noastre moşteniri spirituale, propriului nostru trecut, ci sa-l valorificăm, pe orice cale avem posibilitatea, personal.

Iată aşadar câte ceva din importanţa experienţei de viaţă a omului în epoca pe care tocmai o încheiem acum... Am numit-o intuitivă: cunoaşterile au pornit de la conştientizări precise, dar au durat de-a lungul vremurilor în mod intuitiv, adică după intuiţia că este "bine" să faci ce se făcea "din bătrâni" (din educaţia veche, moşească). Oamenii nu mai ştiu "de ce", dar ştiu că "e bine aşa".
Multe elemente ale religiilor sunt, de asemenea, obiceiuri locale sau general-pământeşti, ale căror rădăcini nu mai sunt cunoscute de majoritatea preoţilor, pastorilor, dar la modul general se spune "Vin de la Dumnezeu!" şi gata.
Până când vom ştii toate aşa cum au fost lăsate de Dumnezeu omului, zeului sau cosmosului, e bine să tinem cont de ele.
Pe măsură ce timpul ne va permite, mă voi ocupa mai des de analizarea unor obiceiuri, datini.

7 comentarii:

Anonim spunea...

:)
din superstitii facem o intreaga "stiinta"!
Tot pentru fata buna de maritat atentionare: nu matura inspre picioare, nu te lasa maturata ca ramai fara barbat!
:)
Poate unele de aceea au ramas nemaritate (sau divortate), tocmai ca nu au fost antene la superstitiile cu pricina!
Aviz doamnelor bune de maritis!
:)

Cristiana spunea...

AR, din punctul meu de vedere nu sunt superstitii: comunistii le-au numit asa si multi oameni au ramas cu expresiile lor. Credem in Dumnezeu, ca fiind - nu?! - Creatorul tuturor celor vazute si celor NEvazute.. dar multi oameni cred ca este obligatia tuturor sa nu se preocupe decat de cele pe care ei personal le vad. Unii vad ceva in plus si se vad obligati de altii sa nu vada.. Intotdeauna a fost asa: religiile, apoi la fel comunismul (reactiv la religii) - astfel ni s-au deformat multe perceptii sanatoase, naturale.
De aceea si frica multora de a recunoaste deschis cele percepute, poate pentru ca le-ar strica imaginea proprie in lume. Sau necunoasterea adevarului poate conduce la spitalizare, consum de tranchilizante, etc. Cunosc cazuri: noroc ca s-a schimbat regimul politic.. ca sa afle ca nu au fost niciodata bolnavi. Acum sunt oameni echilibrati, puternici prin ei insisi, nu prin bani, politica, etc.
Voi completa chiar lucrarea de faţă cu explicatia pe care o dau exemplului oferit de tine: praful este de regula un cumul de celule moarte lepadate de corpul nostru, iar maturarea catre picioare nu face altceva decat sa altereze (daca metoda este folosita constant) fluxul energetic adus prin plexul comun al corpurilor, situat intre picioare. Celulele pastrează, chiar daca noi le numim "moarte", elemente eterice de vibraţie mai joasă, care influentează in timp energetica locala. Cu multe implicatii in pastrarea functiunilor aparatului locomotor, aparatului sexual, aparatului de excretie. Si nu numai, caci energiile sunt recirculate cu viteza mult mai mare decat viteza sangelui, si implicatiile sunt foarte mari, mergand in timp pana la influentarea energeticii cerebrale...
Iar barbatul alege intuitiv fata sanatoasa la insurat!!

Anonim spunea...

:)
Sa-ncep cu sfarsitul... ca-neputul tot un fel de sfarsit este!
Natura (pentru ca e foarte desteapta, mult mai desteapta decat se considera omul, a hotarat ca speciile sa se-nmulteasca cautand fiecare cate un specimen cu gene bune, sanatos.. nu tine numai de barbat, tine si de femeie - de ce crezi tu ca femeile tinere cauta barbati cu bani in ziua de azi?
a?
Nu mai cauta gorile cu muschi si vanjosi... nu le mai foloseste la nimic intr-o lume in care tehnologia ofera tot ce este necesar, insa banul este necesar sustinerii acestei tehnologii!
:)

Superstitiile sunt superstitii si atat. Nu au legatura cu niciun Dumnezeu,indiferent cum l-ai numi!
:)
Bunica mea a stat tot timpul in coltul mesei pentru ca erau prea multi la masa, iar ea era mititica!

S-a maritat, a avut o casnicie care a durat mai mult decat se-astepta cineva si a murit la aproape 90 de ani, cu 2 ani dupa decesul bunicului.
:)
Exemple sunt cu duiumul... tot la tartacuta ajungem.
Daca ai in casa, copil fiind, un parinte, o cucuvea de matusa, bunica sau ce grad de rudenie o mai fi, si-ti va toca de mic copil ca daca te matura cineva, sau daca stai in coltul mesei, sau daca-ti iese popa in cale, vei pati nu stiu ce.... declansezi o parte din programul acela despre care faceai vorbire tu cu o postare mai inainte si-ti "construiesti" singurica singuratatea sau nefericirea!
si-astfel superstitia devine "stiinta"!
:))
Ce legatura o fi avand comunismul cu frica de a nu se marita a femeilor, nu stiu, dar poate imi spui tu!
:)
:)

Elena spunea...

Foarte interesant, chiar nu stiam de acest lucru cu toate ca la noi in familie s-au pastrat multe obiceiuri considerate de multi "superstitii"! Nu stiu cum se intampla, dar eu de fiecare data nimeresc in capul mesei, mai ales cand nu sunt acasa. Imbratisari!

Ryanna Pop spunea...

uite ,bine a zis cine a zis că omul cât trăieşte învaţă:)....eu la vremea domnişoriei,aveam un fix...să nu mă mărit niciodată....ei bine,la o masă de familie,m-am aşezat din întîmplare,în colţul mesei,la care o persoană mai în vârstă,alarmată,m-a atenţionat,să schimb locul...uimită am întrebat..de ce?..păi pt.că nu o să te mai măriţi niciodată..destinsă am zis...aşa,păi asta şi vreau...eu nefiind de fel superstiţioasă,cum de altfel nu sunt nici acum,am zis că o fi ceva adevăr,din moment ce aflu de la o persoană mai cu experienţă de viaţă...aşa că pe unde mergeam ţinteam locul din colţul mesei şi mă aşezam...însă evident,că mi s-a întîmplat taman pe dos....bun,măritată fiind,obiceiul nu l-am eliminat,nu cu intenţie,dar nu fac nici caz dacă nimeresc prin coţuri...acum iată aici aflu alte lucruri printre care şi faptul că neţinînd cont de asfel de reguli,i se diminuează puterea de susţinere a mai multor sarcini consecutive...ei bine,dacă mă gândesc,intrată în tăvălugul vieţii,am avut momente şi am şi acum,în care am sentimentul că în acest laborator al vieţii,sunt un cobai plin de atenţii din partea măriei sale viaţa,că aş putea numara pe deget perioadele în care am avut de susţinut doar o sarcină o perioadă scurtă de altfel...vezi tu Cristiana draga mea,de ce mai mereu deşi citesc cu interes tot ce se scrie despre temele pe care le aduci şi tu în discuţie,sunt sceptică?..

Cristiana spunea...

Da, AR.... alt raspuns...
Gorilele - caci de ele stim din filmele americane - dar si omul (cam tot din filmele americane!!! :) !!!) se bat cu pumnii in piept... pentru dezvoltarea sanatatii, prin intarirea timusului.
Medicina traditionala chineza are chiar un exercitiu de intarire a timusului, adaugand o echilibrare pe loc: se bate cu pumnul drept de trei ori, dupa care se aseaza mana stanga pe locul "batut" si asa pana la 3 seturi de cate 3 batai - sau oricum multiplu de trei. Altii vor fi stiind mai multe, acesta este exemplul pe care l-am discutat chiar la curs, in 1994, cu dl. A. Florea.

Cristiana spunea...

Dupa parerea mea, Ryanna, exista multe motivatii privind scepticismul, la fel ca si pt. imbratisarea unei idei. Datorita faptului ca trec acum la un nou subcapitol - Calatoria astrala si cunoasterea vietilor anterioare, voi detalia putin parerea mea privind increderea unora si scepticismul altora.
Bine barem ca unii se exprima echilibrat, caci altii inca nu au invatat acest lucru.
Repet, inca. Pentru ca este timp pentru toate.