Mergeţi cu bine şi cu sănătate în vremurile care vor veni !!!
(Urare getică străveche, primită prin comunicare astrală la Şinca Veche în anul 2001)

...Este blogul unui om care a ascultat mai degrabă de păsările care i-au cântat la ferestre... de florile care i-au crescut în fața ochilor, dimineață după dimineață, de norii care i-au vorbit despre libertate necuprinsă, de îngerii care i-au vorbit întotdeauna despre Moșii pământurilor străvechi și despre tainele ascunse ale omului mereu căutător în trecuturile sale, în prezentul său și în viitorul către care se îndreaptă cu încredere, străbătând valurile eternităților...Roagă-te, mulțumește și taci.
Ajută și taci.
Dăruiește și taci.
Taci și taci.

(adaptare din articolul prezentat de

sâmbătă, 30 august 2008

DIN NOU DESPRE PARTICIPAREA LA FORUMURI...SI NU NUMAI...

http://www.stepbystep.ro/despre-noi/identitate/

Citind despre sistemul de invatamant STEP BY STEP mi-am dat seama cat de util poate sa fie un astfel de sistem pentru cei mici, in formare pentru a trai intr-o societate care incearca sa se descurce cu ce poate, cum poate, fara orientare de cele mai multe ori, desi poate avea la dispozitie si alte unelte despre care nici nu stie ca exista in lume. Cum sunt astfel de sisteme de invatamant (si altele: Montessori, Waldorf, etc.)

Discutam mai de mult despre curajul pe care trebuie sa-l avem pentru a scrie pe forumuri, in comentarii atasate articolelor de pe diferite site uri. De fapt sunt multi oameni care nu au obisnuinta discutiilor libere, nici intre oameni cunoscuti, dara-mi-te cu oameni pe care nu-i cunosc, nu stiu la ce se pot astepta de la ei... Cunosc oamenii care lucreaza cu publicul si care imi atrag atentia cu ingrijorare sau suparare asupra faptului ca eu o fac, cu dezinvoltura, chiar daca primesc lovituri sub centura, nu numai comentarii agresive, sau patimase pur si simplu... Una este sa fii profesor de exemplu si sa fii obisnuit ca elevii cat de cat sa te asculte si alta sa te confrunti cu oameni care nu iti cunosc statutul cu care esti obisnuit... Sau medic, sau chiar orice fel de sef, director, etc. Caci o alta forma de retinere este faptul ca multi oameni nu rezista la comentarii. Orice comentariu este luat drept negare, nu drept o propunere de reflectare asupra unor aspecte pe care cineva le pune in discutie. La fel se petrec lucrurile si inafara forumurilor: daca eu primesc un mail in care mi se expun efecte ale unor indemnuri, impulsionari la o anume activitate (in mod special nu dau exemple, ca sa nu se simta nimeni "atins"! caci voi spune despre elementele esentiale ale unor discutii cu voi toti) eu pot spune: nu voi face acest lucru, pentru ca nu sunt de acord cu el, este parerea mea personala, este drept ca am curajul sa o expun, pentru asta nu vreau sa sufere nimeni. Mesajul meu este luat drept agresiv - DOAR PENTRU CA AM PUNCTAT CEVA, UNDEVA. Poate sa ma deranjeze ceva in atitudinea cuiva - atunci il rog sa ma inteleaga si sa nu mai continue... omul ajunge la concluzia ca ... se va gandi de acum incolo daca va mai vorbi cu mine!... Si este clar ca diferenta de opinii nu devine constructiva, pentru ca omul nu este obisnuit sa fie constructiv. Pe de alta parte, este normal sa fie asa, caci de milenii majoritatea oamenilor au fost tinuti in tacere fortata, subdevoltarea personalitatii, in conditiile in care PRIN EVOLUTIA SPIRITULUI, OMUL ESTE UN PUTERNIC EVOLUAT - doar ca, pe scara acestor timpuri, a acceptat sa-si formeze SI puterea de a se lasa condus de o vointa straina de a lui. Si nu stie, din nefericire, acest lucru. Mai ales nu stie cat de mult il propulseaza acest lucru pe scara valorilor spirituale...

Inca. Dar lucrurile nu merg niciodata la infinit si fiecare trebuie sa invete sa se ridice din segmentul din care a facut parte: stapanitorii - sa se echilibreze din atitudinea de impunere, prin transferul de impunere persoanei sale proprii sa nu mai comende altora, ci sa conlucreze cu altii, instapanitii - sa se ridice cu incredere in fortele lor interioare de-asupra atitudinii propii de sclav, servitor, prin echilibrarea lui NU: la adresa propriei sale persoane, acceptand cu demnitate (unde este cazul: cu profesionalism autentic, indiferent de profesie, insa) rezultatul evenimentului pe care il creaza.
Fiecare om trebuie pus in valoare; el trebuie invatat ca este foarte bun pe un segment personal, desi se orienteaza in multe alte segmente - tot mai multe in continuare, pe tot parcursul vietii. Acest fapt il mentine permanent in tangenta creativa cu lumea in care traieste, astfel incat el poate lua parte la orice fel de discutie, chiar daca pentru inceput nu este sigur de felul in care poate sa participe. Pana va crede ca are puterea si priceperea sa participe, el trebuie sa acumuleze permanent experienta, luand parte la discutii, filtrand din multitudinea de alternative pe care le cunoaste astfel - ceva ce poate fi reprezentativ pentru felul sau de a vedea lucrurile. De asemenea, fiecare om trebuie incurajat sa cunoasca faptul ca, daca altii organizeaza ceva, ei au puterea sa iasa in fata si sa-si spuna punctul de vedere. Dar in acelasi timp astfel de organizatori-comentatori isi apara punctul de vedere chiar cu orgoliu, iar de orgoliul lor sa nu se teama nimeni si nici sa nu-si faca neaparat o atitudine combativa, chiar daca nu sunt de acord cu ceea ce spun organizatorii. Veti vedea pe forumuri ca atunci cand mediatorul se simte depasit de personalitatea cuiva incearca - mai mult sau mai putin discret - sa minimalizeze aportul dinafara... Mediatorul sau organizatorul poate sa nu aiba o spiritualitate neaparat superioara fata de media societatii la care se raporteaza de fapt, de aceea trebuie inteles ca el invata sa faca tot felul de lucruri din perspectiva rolului pe care il are. Participantul invata si el, la randul sau ceva din rolul pe care il are... daca cei doi inteleg acest lucru, atunci lucrurile chiar prind aripi !!! Exista obiceiul sa se retraga unul dintre ei - cel care a aflat ca cel intelept stie sa se retraga la timp sau spunandu-si cu dispret ca nu are rost sa duca discutia mai departe... Cred ca discutia poate fi reluata cu bunavointa si dezvoltata cu bunavointa, iar atunci lucrurile nu pot sa duca decat la dezvoltarea spirituala a tuturor.

Sistemele de invatamant tip STEP-BY-STEP, printre altele, reusesc sa puna in valoare dialogul constructiv intre oameni chiar din timpul copilariei, adica din timpul formarii omului pentru viata pe care o va desfasura in societate, ca adult.

Extrem de putine persoane au o atitudine complexa in fata unei relatii autentice de lucru, de colaborare chiar si numai de discutii, care au "rezistenta" la discutii... ceea ce este foarte important in zilele pe care le traim. Este necesar sa fie incurajate, sa primeasca in primul rand faptul ca avem puteri despre care nici nu banuim, ca avem putere sa comunicam, sa invatam ce inseamna relatii intre noi, oamenii, ca tot ceea ce facem se reduce, in fond, la sustinerea unor relatii: familiale, de vecinatate, de conlucrare, colaborare. Avem idee ce inseamna dezvoltare personala, dar pana la a pune in practica ceea ce invatam din experienta altora, mai este mult timp si mult efort pentru a personaliza ceea ce invatam. Bineinteles ca multe din cele pe care le invatam trebuie sa le adaptam propriei personalitati, sa facem totul in felul nostru personal, caci altfel pare o lipitura grosolana, se vede ca ceva e fals; multi oameni ajung sa imprastie o aura de falsitate nu pentru ca ar fi ei falsi, ci pt ca isi formeaza modul de manifestare dupa astfel de invataturi ‘lipite’… Omul este la locul lui, doar ca nu-si da seama ce se petrece cu el… si trebuie ajutat cu tact si bunavointa… Mai ales ca, preluand din stanga si din dreapta nu mai iese la iveala propria personalitate, propriul sau fel bun de a fi, si tocmai acest fel al sau bun de a fi trebuie incurajat, mai presus de orice. Restul ajuta, si poate sa dea luciu - dar stralucirea vine din interior

Un comentariu:

Cristiana spunea...

Eu insami particip la forumuri si comentarii pe diverse site uri tocmai pentru a invata multe lucruri privind editarea, administrarea si raspunderea privind dialoguri pe site, pe forum, in vederea deschiderii unui forum personal. De aceea am inceput sa inteleg cele pe care le simte un administrator sau un posesor de site cu forum, atunci cand este pus in situatia sa medieze, sa mladieze situatii dificile nascute de firea patimasa a unora... Nu este de loc usor, zau !!...