Mihai Viteazul - după datele oficiale a decedat la vârsta de 43 de ani, după ce o viaţă întregă a stat cu sabia în mână.
Aceasta icoană se află la mânăstirea Dealu, ascunsă în semi-întuneric, într-un hol înfundat, unde nu o vede nimeni... în fine, eu nu cunosc pe nimeni să o fi observat până acum. Călugărul pe care l-am întrebat cum de este posibil aşa ceva a spus că dânsul, personal, nu ştie.
Ca să ajungeţi să vedeţi pe viu această prezentare (nu ştiu cum s-o numesc, totuşi: icoană, pictură murală..) traversaţi curtea mânăstirii, drept în faţă către terasa unde a fot prima tiparniţă din Tara Româneasca, dar nu intraţi pe terasă, ci, imediat în dreptul zidului se face un fel de hol înfundat la dreapta. Pe peretele din dreapta, imediat, se află această prezentare.
Interesant, nu?
Ca să ajungeţi să vedeţi pe viu această prezentare (nu ştiu cum s-o numesc, totuşi: icoană, pictură murală..) traversaţi curtea mânăstirii, drept în faţă către terasa unde a fot prima tiparniţă din Tara Româneasca, dar nu intraţi pe terasă, ci, imediat în dreptul zidului se face un fel de hol înfundat la dreapta. Pe peretele din dreapta, imediat, se află această prezentare.
Interesant, nu?
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereDragul meu, incurajez un act de cultura si de studiu personal, dar nu si lipsa de respect la adresa oamenilor, veniti din istorie sau din contemporan.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergerePai, te-am facut macar sa ti citesti din nou comentariul??
RăspundețiȘtergereFolosind expresii ne-romanesti nu faci decat sa incurajezi exact ceea ce nu admiri - ba as zice chiar ca detesti...
Eu cred ca Mihai Viteazul a facut ceva "constructiv" în viata lui.
Esti convins ca ai inteles despre cine discut in postarea mea??
(intrebarea este peiorativa)
Acum te-am lamurit??
Pentru ca eu nu voi folosi alte cuvinte grele pentru a califica un astfel de comentariu.
A reflecta la cele de mai sus nu cred ca este obositor...
mda, cred ca nu ai inteles mesajul. era o bataie de joc. am incercat sa o fac cat mai accesibila tuturor, dar se pare ca nu mi-a iesit. in fine. am sa sterg ceea ce am scris...
RăspundețiȘtergereStai linistit, eu nu m-am suparat - dar trebuie sa fiu un pic ferma.
RăspundețiȘtergereSa stii ca si eu sunt o razvratita, o revoltata de multe ori, doar ca nu pe tigani, ei au un fel de inocenta proprie, in timp ce politicienii sunt cam departe de inocenta de acest fel. In loc sa ii invatam SI alte valori, noi le negam valorile, as micute cum sunt.. ii corupem asa cum i-am invatat de pe cand erau robi... ar fi multe de spus si despre politicieni, si ei sunt de inteles, dar nu si de urmat. Si putina fermitate nu ar fi in plus pe ici pe colo. Sa gasim calea de a le cere calitate, in loc sa-i injuram... sa-i denigram...
multe de spus!! Eu le cam spun, le explic... voi inca nu credeti in ele. Treptat insa ne vom lămuri cu toţii...
Noapte buna!!
Tuturor numai de bine!!!
Draga Cristiana,
RăspundețiȘtergereE vorba de o icoana sau de un portret?
Personajul istoric a convenit foarte tare ideilor de identitate si de unire nationala care erau vehiculate la pashopt. Unii istorici au alte pareri. E frumos sa-l slavim dar sa-i urmarim totusi cu atentie motivatia faptelor... E diferit de Stefan cel Mare...
Pai asta era de fapt si ideea... de fapt mai multe idei...
RăspundețiȘtergere1. este ascunsa in afara bisericii, pe acel hol infundat, neluminat;
2. poarta crucea in mana si nu sabia (sa zic ca istoria spune pe undeva ca avea un respect deosebit fata de biserica);
3. are aspectul unui om foarte batran. Cineva spunea ca poate asa a aratat si pe Campia Turzii, albit inainte de vreme, dar se prezinta de multe ori portretul de maturitate frumoasa, ca sa dea bine in contactul cu masele (formularea imi apartine), asa cum stim acum. Cu toate acestea, este aspectul unui om foarte ridat (nu sunt cutele de degradare a suportului material al portretului). Eu am si comentat in alte parti, nu pot sa-i zic nici icoana - nu este sfânt - nici portret - nu se obisnuieste - i-am zis "prezentare".
3. Mânăstirea este de călugăriţe... ce căuta un calugăr care a aparut deodata moţăind pe o băncuţă lângă noi, pentru ca apoi, după ce i-am pus intrebările omeneşti pline de mare mirare, referitoare la aceasta prezentare, ne-a spus ca dânsul este obosit si ca trebuie sa se duca sa se culce. Desi vedeam cum ne priveste pe sub gene, i-am spus sa se duca cu Domnul in pace. Ne-am dus în biserică şi după nici 5 minute l-am văzut în spatele nostru, tragând cu urechea la cele pe care le discutam noi: despre banuiala noastra ca nu ar fi murit pe Campia Turzii, ci s-a retras la manastire, chiar acolo, si a ramas ca sfatuitor de mare taina pentru conjuncturile istorice ulterioare.
Sau chiar a decedat si a ramas acelasi sfatuitor de taina, ca entitate astrală învăţătoare pentru calugării învăţaţi de moşi sa lucreze spre imblânzirea sufletelor dusmanilor intre ei: înduşmăniţii religioşi, politici, sociali, ai lumii. Dupa cate stiu eu au fost si la noi in ţară, ca şi în multe alte locuri din lume, locuri retrase (la noi: în schituri şi mânăstiri pierdute prin cotloanele ţării) care au avut o astfel de sarcina. Nu intru acum în alte amănunte.
4. Am vrut sa fac un pic valuri ca sa comentez apoi acest exemplu cand voi dicuta despre parerea mea privind teoriile conspiraţiilor vs. secretizarea istoriei antice, medievale, medii si contemporane.
O sa ma duc ori saptamana asta, ori cea viitoare sa ma uit din nou, cum fac rost de cineva cu o masina.
La ce istorici şi la care fapte te referi? Stiu bine despre preluarea interesata a unor fapte în momente de mare tensiune populară, dar recunosc - nu stiu despre ce este vorba aici.
din nou,fapte.se stie ca si a matrasit creditorii care l au ajutat sa si cumpere tronul,se stie ca nu basta si ai lui l au trimis in astral,ci proprii lui mercenari neplatiti,dar cumparati de basta,se stie ca nu a intrat triumfal in alba iulia ci a distrus armata lui efectiv alba iulia dupa care a intrat,nu foarte triumfal.Un orgoliu nemasurat si acea sete de putere,asta imbatrineste si poate la un anumit nivel sa trezit fiindca fara indoiala este o entitate inalta,si este asa cum spui tu.
RăspundețiȘtergere